Nessebar

Älskar du kulturhistoria kombinerat med sol och bad? Då är det dags att åka till Nessebar i Bulgarien. Staden ligger på en halvö och ringmuren runt den är flera hundra år gammal, i de vindlande gränderna ligger många gamla byggnader från 1700-talet. Med en för Nessebar typisk stil, med murad bottenvåning och övervåningen helt i trä.

Om dagarna kan du förutom att ligga på stranden njuta av massor av småbutiker, restauranger och konstgallerier. Dessutom finns det flera sevärdheter, bland annat ett hellenistiskt Apollontempel, en fantastisk basilika som heter Stara Metropia och en vacker och bakelseliknande kyrka från 1000-talet, Johannes döparens kyrka. Anledningen till att det finns så mycket att se på i Nessebar är för att den varit en korsväg för både greker, thraker, romare och ottomaner. Staden myllrar lite mer på dagtid då det kommer turister från andra orter som ligger intill för att se alla vackra byggnader och sevärdheter. Det spelas mycket musik på gatorna och stämningen är helt fantastisk.

När man promenerat en lagom bit från gamla stan och verkligen känner för ett bad så hittar man stadens två största och mycket vackra stränder. Dem städas varje dag och dem lägger verkligen ner arbete på att stränderna ska se fina ut och vara trivsamma att vara på här. Vill man ha ett lugnare badliv och kunna snorkla i kristallklart vatten kanske man ska välja dem mindre stränderna som ligger runt om gamla stan. När kvällen kommer och man har badat, solat och upptäckt klart så kan man avnjuta en härligt romantisk kväll på någon av stadens många restauranger. Maten är riktigt god och man får som överallt i Bulgarien mycket för pengarna. Dricker du vin till maten så rekommenderar vi verkligen att du provar någon av de lokala sorterna. I Bulgarien görs det massor av gott inhemskt vin som inte kostar många kronor.