Balchik

Här hittar du det Bulgarien som ännu inte befolkats av horder av turister, du kan fortfarande se fler Bulgarer än utlänningar på gatorna och staden sjuder av den bulgariska kulturen. Om du letar efter stora hotellkomplex och massor av charterturister så är du helt fel ute om du letar i Balchik. Här kan man ta det lugnt och insupa historiska sevärdheter i lugn och ro samtidigt som du njuter av den härliga grönskan. Med vita kalkstensklippor mot havet och vita husfasader är det inte så konstigt att Balchik kallas för den vita staden.

Den breda stranden i Balchik är en av de allra bästa i hela Bulgarien, den är stor, lång och det är långgrunt vatten. Strandpromenaden är fantastiskt och det är som bäddat för riktig semesterromantik. I själva stadskärnan finns det massor av vackra sevärdheter som kyrkor, kullerstensgator och gamla ruiner, allt är välbevarat och genuint. Den absolut vackraste sevärdheten i hela staden är drottning Marias sommarpalats som byggdes på 1920-talet. Utanför finns det en helt fantastisk trädgård med massor av kaktusar och ett härligt stort vattenfall. På dagarna kan det vara lite trångt inne i staden då folk slår upp sina stånd och handlar och dividerar hej vilt. Bästa tiden på dygnet att verkligen njuta av stadens gator är riktigt tidigt på morgnarna och efter stängningsdags på kvällarna. Det finns flera härliga restauranger och krogar, vill man verkligen njuta av bulgarisk mat ska man göra det här.

Här är historiens vingslag mycket närvarande, man kan fortfarande se spår av det gamla Bulgarien. Det är inte heller dyrt att åka till Balchik, priserna här är nästan 20 % lägre än tillexempel Sunny Beach. Det är alltså billigt här, du kan få en tvårätters middag med dryck för bara 150 kronor och hotell finns i hygglig standard för bara 300 kronor per natt.

Balchik är för dig som vill ha en lugn rofylld semester med vackra sevärdheter och långsamma promenader.